Skip to main content

IELTS Mock Test 2021 May

3.9
(463 votes)

Published on: 29 May 2021

Views: 495,172

Tests Taken: 392,250

Reading Practice Test 2

Answer Keys:

  • 1 Andrew Waugh
  • 2 Tibet
  • 3 Irvine’s body
  • 4 A photograph
  • 5 Tenzing Norgay
  • 6 (the) Himalayan Trust
  • 7 FALSE
  • 8 FALSE
  • 9 TRUE
  • 10 TRUE
  • 11 NOT GIVEN
  • 12 FALSE
  • 13 TRUE
  • 14 NOT GIVEN
  • 15 FALSE
  • 16 FALSE
  • 17 Stress
  • 18 (the) brain waves
  • 19 (easily) woken
  • 20 Disorientation
  • 21 22 B,C
  • 23 C
  • 24 G
  • 25 H
  • 26 I
  • 27 E
  • 28 x
  • 29 v
  • 30 xii
  • 31 vi
  • 32 i
  • 33 ii
  • 34 vii
  • 35 viii
  • 36 (reflective) mirror
  • 37 Infrared light
  • 38 Medium sized
  • 39 Diffraction
  • 40 Blurred

Leaderboard:

#UserScoreTime
Richa Yadav 928:51
Ngô Quỳnh Anh 933:46
Tan Tran 953:18
4 Juan David 8.520:30
5 bloxxer2006 8.538:59
6 Maria Mariana lopes ferreira del ducca 8.541:38
7 minhanhtruongthi22 8.549:39
8 Duc Nguyen 8.552:23
9 Phuc Phuc 8.558:15
10 Amalin Yusrina 8.559:24

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-12

Questions 1–6

Answer the questions below using NO MORE THAN THREE WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 1 – 6 on your answer sheet.

Who suggested that the name Everest be used to refer to the mountain?

1

Which country prevented explorers climbing Everest until 1920?

2

What has not yet been recovered?

3

What was not found on Mallory’s body that indicates he may have reached the summit?

4

Who was photographed at the top of the mountain?

5

What was the name of Hillary’s charitable organisation?

6

  • 1 Answer: Andrew Waugh

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q1. Who suggested that the name Everest be used to refer to the mountain?

    Everest was given its official English name in 1865 by the Royal Geographic Society upon recommendation of Andrew Waugh

    After reading paragraph 1,

    We can see “Everest was given official name upon recommendation of Andrew Waugh”, it means that “the name of Everest was suggested by Andrew Waugh”

    Suggest” and “recommendation of” refer to same meaning in this context.

    Thus, the correct answer for Q1 should be “Andrew Waugh”

  • 2 Answer: Tibet

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q2. Which country prevented explorers climbing Everest until 1920?

    Nobody was able to climb Everest until 1920 when Tibet first opened its borders to outsiders...

    The keywords for Q2 are “which country”, “prevented… climbing”, “until 1920”. We can assume the answer for Q2 should be a name of a country.

    After reading paragraph 2,we can read “Nobody was able to climb Everest until 1920 when Tibet first opened its borders to outsiders”, it means that “Tibet prevented explorers climbing Everest until 1920”

    Prevented explorers climbing until 1920” and “nobody was able to climb until 1920” refer to same meaning in this context.

    Thus, the correct answer for Q2 should be “Tibet.”

  • 3 Answer: Irvine’s body

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q3. What has not yet been recovered?

    Mallory’s body was not seen again until 75 years on, in May of 1999, and Irvine’s body is yet to be found.

    The keywords for Q3 are “what”, “not yet been recovered”. We can assume the answer for Q3 should be a noun.

    After reading paragraph 3, we can read “Irvine’s body is yet to be found”

    Not yet been recovered” and “is yet to be found” refer to same meaning in this case.

    Thus, the correct answer for Q3 should be “Irvine’s body”

  • 4 Answer: A photograph

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q4.What was not found on Mallory’s body that indicates he may have reached the summit?

    There is still no evidence as to whether these two men made it to the top or not, although disputes rages on, Those that believe the pair were the first; to climb Everest point to two specific points, firstly, Mallory’s daughter has always said that Mallory carried a photograph of his wife on his person with the intention of leaving it on the summit when he reached it.This photo was not found on the body when it was discovered. Secondly, Mallory’s snow’ goggles were in his pocket when the body was found, indicating that he died at night.

    We can assume the answer for Q4 should be a noun.

    After reading Paragraph 3, “this photo was not found on the body (Mallory’s body) when it was discovered”.

    All keywords in Q4 were appeared, thus, the correct answer for Q4 should be “a photograph”

  • 5 Answer: Tenzing Norgay

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q5.Who was photographed at the top of the mountain?

    As Norgay had never operated a camera, there are no photographs of Hillary on top of the mountain, just shots of Norgay, and some additional photos looking down the mountain, ensuring evidence of their conquest and that the ascent was not faked.

    We can assume the answer for Q5 should be a person’s name.

    After reading Paragraph 4, “there are no photographs of Hillary on top of the mountain, just shots of Norgay”, it means that only Norgay was photographed at the top of mountain.

    Thus, the correct answer for Q5 should be “Norgay” or "Tenzing Norgay".

  • 6 Answer: (the) Himalayan Trust

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q6.What was the name of Hillary’s charitable organisation?

    After conquering Everest, Sir Edmund Hillary devoted most of his life to helping the Sherpa people of Nepal through the Himalayan Trust.

    We can assume the answer for Q6 should be a specific name.

    After reading Paragraph 5, “Hillary devoted most of his life to helping the Sherpa people of Nepal through The Himalayan Trust”, it means that he spent most of his time doing charity (helping people), and the charitable organization’s name is Himalayan Trust.

    Thus, the correct answer for Q6 should be “Himalayan Trust”

Questions 7–12

Section 1

READING PASSAGE 1

You should spend about 20 minutes on Questions 1- 12, which are based on Reading Passage 1 below.

MOUNT EVEREST AND HILLARY

  • Mount Everest, also known as Sagarmartha (Goddess of the Sky), is 8,348 metres tall, the highest mountain on earth above sea level. Formed about 60 million years ago and lying between Tibet and Nepal, Mount Everest appeals to climbers of every level, from novice to experienced climber. Each mountaineer pays a considerable amount of money to an experienced guide to help them achieve a successful climb. Everest was given its official English name in 1865 by the Royal Geographic Society upon recommendation of Andrew Waugh, the British Surveyor General of India at the time.
  • When Everest was officially announced as the world’s highest mountain in 1852, it won interest from people all over the world, and the idea of climbing all (lie way to the summit was viewed as the ultimate feat. Nobody was able to climb Everest until 1920 when Tibet first opened its borders to outsiders, and between 1920 and 1952, seven major expeditions failed to reach the tip of Mount Everest, In fact, the mountain has a history of adversity and failure. With advances in climbing equipment in the last ten years or so, and more experienced guides, the fatality rates have dropped from 37% in 1990 to 4% in 2004. Nonetheless, the deadliest year in Mount Everest’s history was 1996, when 19 people died near the summit.
  • In 1924, Mount Everest claimed the lives of its first two climbers. George Mallory and Andrew Irvine were two British climbers, attempting to reach the summit. The men were last seen heading for the top of the mountain until clouds surrounded Everest and they disappeared. Mallory’s body was not seen again until 75 years on, in May of 1999, and Irvine’s body is yet to be found. There is still no evidence as to whether these two men made it to the top or not, although disputes rages on, Those that believe the pair were the first; to climb Everest point to two specific points, firstly, Mallory’s daughter has always said that Mallory carried a photograph of his wife on his person with the intention of leaving it on the summit when he reached it. This photo was not found on the body when it was discovered. Secondly, Mallory’s snow’ goggles were in his pocket when the body was found, indicating that he died at night. This implies that he and Irvine had made a push for the summit and were descending very late in the day. Given their known departure time and movements, had they not made the summit, it is unlikely that they would have still been out by nightfall.
  • The first time the actual peak of this monstrous mountain was reached was in 1953, in a combined effort by Sir Edmund Hillary and Tenzing Norgay. On the 29th of May that year, the duo conquered this epic mountain, standing at the highest point in the world for a brief 15 minutes. After a brief but fruitless search for evidence of the 1924 Mallory expedition, they buried a cross and some candy in the snow, taking a few photographs of the historic event. As Norgay had never operated a camera, there are no photographs of Hillary on top of the mountain, just shots of Norgay, and some additional photos looking down the mountain, ensuring evidence of their conquest and that the ascent was not faked.
  • When the news reached London on June 2nd, Sir Edmund Hillary was knighted in the Order of the British Empire and Norgay (a subject of the King of Nepal) was granted the George Medai by the UK, Sir Hillary turned to Antarctic exploration and led the New Zealand section of the Trans-Antarctic expedition from 1955 to 1958. In 1958, he took part in a mechanised expedition to the South Pole. Hillary continued to organise further mountain- climbing expeditions but, as the years passed, he became more and more concerned with the welfare of the Nepalese people. In the 1960s, he returned to Nepal, to aid in the development of the society, building clinics, hospitals and schools. After conquering Everest, Sir Edmund Hillary devoted most of his life to helping the Sherpa people of Nepal through the Himalayan Trust.
  • In January 2007, Sir Edmund Hillary went to Antarctica to commemorate the 50th anniversary of the founding of Scott Base. He flew to the station on 18 January 2007 with a delegation including the Prime Minister. On the 22nd of April 2007, while on a trip to Kathmandu, he was reported to have suffered a fall. There was no comment on the nature of his illness and lie did not immediately seek treatment. He was hospitalized after returning to New Zealand. Sadly, Sir Edmund Hillary died of a heart attack on the morning of January the 11th 2008. Hillary’s life was marked by wonderful achievements, his giving nature, grand discovery, and excitement. But he was a humble man who did not admit to being the first man to reach the summit of Everest until long after 1386, well after the death of his climbing companion Tenzing Norgay.
  • The latest record for climbing Mount Everest was set on the 30th of May in 2005 by Nepalese Mona Mulepati and PemDorje Sherpa, who were the first couple to get married on top of Mount Everest.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Great thanks to volunteer Haibinh Nguyen who has contributed these explanations and markings.

If you want to make a better world like this, please contact us.

Comments:

Notifications
Messages