Skip to main content

IELTS Mock Test 2020 March

3.2
(794 votes)

Published on: 03 Apr 2020

Views: 692,128

Tests Taken: 429,518

Reading Practice Test 1

Answer Keys:

  • 1 FALSE
  • 2 FALSE
  • 3 TRUE
  • 4 TRUE
  • 5 NOT GIVEN
  • 6 TRUE
  • 7 NOT GIVEN
  • 8 FALSE
  • 14 C
  • 15 F
  • 16 G
  • 17 A
  • 18 D
  • 19 B
  • 26 D
  • 27 B
  • 28 B
  • 29 A
  • 30 B
  • 31 B
  • 9 develop new ideas
  • 10 problem-solving
  • 20 FALSE
  • 21 TRUE
  • 22 TRUE
  • 23 FALSE
  • 24 FALSE
  • 25 NOT GIVEN
  • 32 A
  • 33 C
  • 34 C
  • 35 B
  • 36 B
  • 11 C
  • 12 B
  • 13 D
  • 37 NOT GIVEN
  • 38 FALSE
  • 39 FALSE
  • 40 TRUE

Leaderboard:

#UserScoreTime
Hritika Jadhav 8.542:17
Abhijit Patkar 8.026:26
Sunidhi Chaudhary 8.035:58
4 Bui Nhat Quang 8.044:09
5 Lawrenz Venise Umali 8.049:32
6 Unik Gurung 8.050:30
7 Thien Nam Nguyen 8.051:02
8 Blues Wyene 8.060:00
9 Leila Sahapova 8.060:00
10 Adil Bakyt 8.060:11

Tips for improving your ielts score

How to Do MCQ Type of Questions in ILETS Listening?

Did you notice a spelling error in this article title? Yes, you are right! It should be written as IELTS Listening, not ILETS Listening....

3.8
(63 votes)

10 May 2018

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-13

Questions 1-8

Questions 9-10

Complete the sentences below.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the text for each answer.

Writers, artists and other creative people use daydreaming to 9

The areas of the brain used in daydreaming are also used for complicated 10

  • 9 Answer: develop new ideas

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q9. Writers, artists and other creative people use daydreaming to ….

    People in creative or artistic careers, such as composers, novelists and filmmakers, develop new ideas through daydreaming.

    Note

    The keywords for Q9 are “writers”, “artists”, “creative people”, “daydream”

    We can assume the answer for Q9 may be a verb.

    We easily can see “writers, artists or creative people” are only mentioned in paragraph 3.

    writers, artists” and “composer, novelists, filmmakers” refer to creative or artistic careers. Following paragraph 3, we can see these people develop new ideas through daydreaming, it means that “they use daydreaming to develop new ideas”

     

    Thus, the correct answer for Q9 should be “develop new ideas”

  • 10 Answer: problem-solving

    Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q10. . The areas of the brain used in daydreaming are also used for complicated …

    Experiments with MRI brain scans show that the parts of the brain linked with complex problem-solving are more active during daydreaming

    Note

    The keywords for Q10 are “areas of brain”, “complicated”

    We can assume the answer for Q10 may be a noun.

    We can see “brain” is mentioned in paragraph 4.

    areas of the brain” and “”parts of the brain” are interchangeable in this case.

    complex” and “complicated” have same meaning in this context.

    “parts of brain linked with complex problem-solving during daydreaming”, it means that “parts of brain are used for complicated problem-solving during daydreaming”

    Thus, the correct answer for Q10 should be “problem-solving”

Questions 11-13

Choose the correct letter, A, B, C or D.

11

Daydreams are

  • A
  • B
  • C
  • D
Answer: C

Keywords in Questions

Similar words in Passage

Q11 Daydreams are

  • A. dreams that we have when we fall asleep in daytime.

  • B. about things that happened that make us sad.

  • C. often about things that we would like to happen.

  • D activities that only a few people are able to do.

Everyone daydreams sometimes. We sit or lie down, close our eyes and use our imagination to think about something that might happen in the future or could have happened in the past. Most daydreaming is pleasant. We would like the daydream to happen and we would be very happy if it did actually happen.

Daydreams are not dreams, because we can only daydream if we are awake

Note

The keyword for Q11 is “daydream”

After reading passage 1, we can rule out option A, B and D as correct answers for Q11 because:

  • We can easily see in the paragraph 1 that “everyone daydreams sometimes”, it means that “daydream are not activities only a few people can do”, so option D is incorrect.

  • Option A: “daydreams are not dream, because we can only daydream if we are awake”, it means that we don’t daydream when we fall asleep, option A is not correct.

  • Option B: we can see in 1st paragraph that “most daydream are pleasant, we would like the daydream to happen…”, contradicted with the information in option B. So, option B is incorrect. 

In addition, after reading paragraph 1, we can see that “daydreams are something might happen in the future or could have happened in the past… We would like the daydream to happen”, it means that option C is correct.

Thus, the correct answer for Q11 should be “C”

12

In the nineteenth century, many people believed that daydreaming was

  • A
  • B
  • C
  • D
Answer: B

Keywords in Questions

Similar words in Passage

Q12. In the nineteenth century, many people believed that daydreaming was

  • A. helpful in factory work.

  • B. a way of avoiding work.

  • C. something that few people did.

  • D. a healthy activity.

Research in the 1980s showed that most daydreams are about ordinary, everyday events. It also showed that over 75% of workers in so-called 'boring jobs', such as lorry drivers and security guards, spend a lot of time daydreaming in order to make their time at work more interesting

One reason for this is that when you are daydreaming, you are not working. In the 19th century, for example, people who daydreamed a lot were judged to be lazy.

Other people have said that daydreaming leads to 'escapism' and that this is not healthy, either

Note

The keywords for Q12 are “19th century”, “daydreaming”

After reading paragraph 5 of passage 1, we can easily choose option B to be the correct answer because: 

“when you are daydreaming, you are not working. In the 19th century, for example, people who daydreamed a lot were judged to be lazy.”, it means that in 19th century, many people believed daydreaming is a way to be lazy, avoid working.

we can rule out option A, C and D as correct answers for Q12 because:

  • Option A: daydreaming is believed to be a way of being lazy, so that it can’t seem to be helpful in factory work.

  • Option C: we can’t find any information to confirm that in 19th century, people believed daydream is something that few people did or not. So, option C is not correct.

  • Option D: “other people said that daydreaming leads to “escapism” and that this is not healthy, either”. It means that option D is incorrect.

Thus, the correct answer for Q12 should be “B”

13

 People who daydream a lot 

  • A
  • B
  • C
  • D
Answer: D

Keywords in Questions

Similar words in Passage

Q13

People who daydream a lot 

  • A. usually have creative jobs.

  • B. are much happier than other people.

  • C. are less intelligent than other people.

  • D. do not have as many friends as other people.

Indeed, recent studies show that people who often daydream have fewer close friends than other people. In fact, they often do not have any close friends at all.

Note

The keywords for Q13 are “people daydream a lot”

After reading paragraph 6 of passage 1, we can easily choose option D to be the correct answer because: 

“recent studies show that people who often daydream have fewer close friends than other people.”, it means that people who often daydream (daydream a lot) have fewer friends than others (don’t have as many friends as other people)

All the information in option D is mentioned in the same way in passage 1.

Thus, the correct answer for Q13 should be “D”

Section 1

READING PASSAGE 1

Read the text below and answer Questions 1-13.

Daydreaming

Everyone daydreams sometimes. We sit or lie down, close our eyes and use our imagination to think about something that might happen in the future or could have happened in the past. Most daydreaming is pleasant. We would like the daydream to happen and we would be very happy if it did actually happen. We might daydream that we are in another person's place, or doing something that we have always wanted to do, or that other people like or admire us much more than they normally do.

Daydreams are not dreams, because we can only daydream if we are awake. Also, we choose what our daydreams will be about, which we cannot usually do with dreams. With many daydreams, we know that what we imagine is unlikely to happen. At least, if it does happen, it probably will not do so in the way we want it to. However, some daydreams are about things that are likely to happen. With these, our daydreams often help us to work out what we want to do, or how to do it to get the best results. So, these daydreams are helpful. We use our imagination to help us understand the world and other people.

Daydreams can help people to be creative. People in creative or artistic careers, such as composers, novelists and filmmakers, develop new ideas through daydreaming. This is also true of research scientists and mathematicians. In fact, Albert Einstein said that imagination is more important than knowledge because knowledge is limited whereas imagination is not.

Research in the 1980s showed that most daydreams are about ordinary, everyday events. It also showed that over 75% of workers in so-called 'boring jobs', such as lorry drivers and security guards, spend a lot of time daydreaming in order to make their time at work more interesting. Recent research has also shown that daydreaming has a positive effect on the brain. Experiments with MRI brain scans show that the parts of the brain linked with complex problem-solving are more active during daydreaming. Researchers conclude that daydreaming is an activity in which the brain consolidates learning. In this respect, daydreaming is the same as dreaming during sleep.

Although there do seem to be many advantages with daydreaming, in many cultures it is considered a bad thing to do. One reason for this is that when you are daydreaming, you are not working. In the 19th century, for example, people who daydreamed a lot were judged to be lazy. This happened in particular when people started working in factories on assembly lines. When you work on an assembly line, all you do is one small task again and again, every time exactly the same. It is rather repetitive and, obviously, you cannot be creative. So many people decided that there was no benefit in daydreaming.

Other people have said that daydreaming leads to 'escapism' and that this is not healthy, either. Escapist people spend a lot of time living in a dream world in which they are successful and popular, instead of trying to deal with the problems they face in the real world. Such people often seem to be unhappy and are unable or unwilling to improve their daily lives. Indeed, recent studies show that people who often daydream have fewer close friends than other people. In fact, they often do not have any close friends at all.

Comments:

Notifications
Messages