Skip to main content

IELTS Practice Test Volume 5

3.5
(82 votes)

Published on: 05 Jul 2019

Views: 97,856

Tests Taken: 17,714

Reading Practice Test 1

Answer Keys:

  • 1 TRUE
  • 2 TRUE
  • 3 NOT GIVEN
  • 4 FALSE
  • 5 appropriate
  • 6 significant quantity
  • 7 Company engineers
  • 8 monocultural (farming)
  • 9 local customs
  • 10 riot (followed)
  • 11 leaf blight
  • 12 trained horticulturists
  • 13 synthetic rubber
  • 14 FALSE
  • 15 FALSE
  • 16 NOT GIVEN
  • 17 TRUE
  • 18 signature(s)
  • 19 will
  • 20 perplexing
  • 21 anti-Stratfordians
  • 22 socially unacceptable
  • 23 protect (his) identity
  • 24 documentary evidence
  • 25 A
  • 26 D
  • 27 vi
  • 28 viii
  • 29 i
  • 30 ix
  • 31 x
  • 32 iv
  • 33 iii
  • 34 36 A,C,D
  • 37 C
  • 38 A
  • 39 B
  • 40 C

Leaderboard:

#UserScoreTime
scarletsyrix 8.521:51
Trang Tran 8.541:42
Navin Nagrani 835:05
4 Swetha Siddi 853:11
5 rose chiri 755:49
6 Shirley Huang 757:41
7 Tee Oluite 6.530:53
8 sadaf Hasanzadeh 6.548:47
9 Sukhpal Singh 658:17
10 nithin krishna 658:26

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-13

Questions 1-4

Questions 5-10

Complete the table.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

 

Fordlandia's Problems

Result of these

One

first piece of land not 5  for rubber trees

no 6 of rubber produced

Two

7  were infamiliar with farming

an unwise 8  approach

Three

not following 9

a 10

  • 5 Answer: appropriate
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q5: first piece of land not  _________ for rubber trees

    Ford did what he should have done from the beginning—hired a trained horticulturist, who ultimately concluded that, in whatever manner the rubber trees were planted, the land was not appropriate for their cultivation
     

    Note: Here we must find an adjective, which can clarifies  the relation between “the first piece of land” and “rubber trees”

    The text "Ford did what he should have done from the beginning—hired a trained horticulturist, who ultimately concluded that, in whatever manner the rubber trees were planted, the land was not appropriate for their cultivation" shows us that "appropriate" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is appropriate

  • 6 Answer: significant quantity
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

     

    Q6: no _________ of rubber produced

    After three years, and no significant quantity of rubber to show for it all, Ford did what he should have done from the beginning—hired a trained horticulturist, who ultimately concluded that, in whatever manner the rubber trees were planted, the land was not appropriate for their cultivation.

    Note:

    Here we must find a noun, which relates to “the rubber produced” to shows “the result of first piece of land not appropriate for rubber trees”(mentioned in Q5)

    The text above shows us that "significant quantity" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is significant quantity

  • 7 Answer: Company engineers
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

     

    Q7:_________  were unfamiliar with farming malfunction.


     

    The second big mistake was that, incredibly, Ford never thought to consult trained horticulturists. He naively assumed that his own company engineers, who had proven their worth in the production of cars, would prove equally adept at this agricultural endeavour. Thus, they planted the rubber trees thickly together, believing that they would nourish in their home environment. However, in the Amazonian jungle, wild rubber trees are actually few and far between — a defence against the prodigious insect life which chews, drills, sucks, and bites. In such environments, monocultural farming approaches are dubious at best. Ford’s young rubber trees had no sooner appeared from the ground than they were attacked by caterpillars, ants, red spiders, and most significantly, South American leaf blight, which, to this day, limits the number of rubber plantations in this, the tree’s native land.

    Note: In the passage, the author mentioned that “Ford never thought to consult trained horticulturists” because he thought that they was good at agriculture as well as the production of cars. This resulted in “young rubber trees had no sooner appeared from the ground than they were attacked by caterpillars, ants, red spiders, and most significantly, South American leaf blight”

    => Every details in the passage demonstrates that was “farming malfunction”

    The text above shows us that "Company engineers" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is Company engineers

  • 8 Answer: monocultural (farming)
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q8: an unwise _________ approach

    In such environments, monocultural farming approaches are dubious at best.

    Note

    Here we must find a noun phrase, a name of the approach which is unwise

    Also, in the passage, we can see that “dubious at best” is a synonym for “unwise”

    According to the text "monocultural (farming)" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is monocultural (farming)

  • 9 Answer: local customs
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q9. not following _________

    After a year denied their local customs, the disgruntled workers had had enough, and a riot followed, leaving the hapless American staff scurrying into the jungle to escape injury.

    Note

    Here we must find a noun phrase to show the third Fordlandia's problem. Moreover, in Q9, “not following” is similar to “denied” in the passage.

    According to the text "local customs" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is local customs

  • 10 Answer: riot (followed)
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q10. a _________
     

    After a year denied their local customs, the disgruntled workers had had enough, and a riot followed, leaving the hapless American staff scurrying into the jungle to escape injury.

    Note

    Here we must find a noun, which is the result of the third Fordlandia's problem (mentioned in Q9)

    Compared with the text, "riot (followed)" is the word we are looking for.

    For that reason, the answer is riot (followed)

Questions 11-13

Complete the sentences.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

The natural enemy of rubber trees is 11

Plantations definitely need the skills of 12

Fordlandia closed down upon the invention of 13

  • 11 Answer: leaf blight
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q11.

    The natural enemy of rubber trees is_________

    Ford’s young rubber trees had no sooner appeared from the ground than they were attacked by caterpillars, ants, red spiders, and most significantly, South American leaf blight, which, to this day, limits the number of rubber plantations in this, the tree’s native land.

    Note:

    In the passage, it is stated that there are lots of enemies of rubber trees. However, here we must find a singular noun.

    Compared with the text, "leaf blight" is the word we are looking for.

    Therefore, the answer is leaf blight

  • 12 Answer: trained horticulturists
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q12.

    Plantations definitely need the skills of _________

    The second big mistake was that, incredibly, Ford never thought to consult trained horticulturists.

    Note:

    In the passage, it is stated that “Ford never thought to consult trained horticulturists” is the second big mistake.

    So considering every details in the question and in the passage, the answer is trained horticulturists

  • 13 Answer: synthetic rubber
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q13. Fordlandia closed down upon the invention of _______

    The final nail in the coffin was the    development of synthetic rubber, and in 1945, it was time to admit defeat, although it was not Ford who did so. By that time he was old and ill and had relinquished control of his company to his grandson, Henry Ford II, who closed down the entire rubber operation.

    Note

    Here we must find a noun to show when Fordlandia was closed down

    According to the passage “synthetic rubber” is the word we are looking for.

    Therefore, the answer is synthetic rubber

Section 1

Reading Passage 1

You should spend about 20 minutes on Questions 1-13, which are based on Reading Passage One.

Fordlandia

Natural latex, or rubber, comes from the sap of rubber trees. Native to the Amazon region of South America, they had long been a Brazilian monopoly, and the boom in wild rubber had made many remote jungle towns rich, until thousands of seeds of the tree were smuggled out by an entrepreneurial Brit, Henry Wickham. These were used to start plantations throughout British East-Asia, where the trees, facing none of their natural insect or fungal enemies, thrived. Thus, the Brazilian rubber boom crashed, leaving control of the world’s supplies with the plantation owners in Malaysia (where to this day, most of the world’s natural rubber is still produced).

But in the late 1920s, the automobile tycoon, Henry Ford, had a vision. He believed in vertical integration—that is, a supply chain of car parts and products united through his ownership. With his factories producing hundreds of thousands of cars, each of them needing rubber tyres, Ford wanted his own source of rubber and resented dealing with the British plantation interests. He therefore decided to buy a huge tract of Amazonian rainforest, where he would transplant his American workers and lifestyle, in order to make the largest rubber plantation on the planet. It would be called Fordlandia — ambitious, grandiose, and doomed from the beginning.

The first mistake was to hire a rather untrustworthy Brazilian to scout for the best location in the Amazon, This man recommended a damp, rocky, and infertile series of hillsides near the Tapajos river, a tributary of the wide and mighty Amazon. In 1928, Ford blindly acquired a 10,000-square-kilometre concession and immediately ordered an immense amount of infrastructure to be built—at huge cost. To this end, earth-moving equipment arrived, tractors, stump-pullers, trains, prefabricated living quarters, and food-making equipment. The surface jungle was cleared, scores of Ford’s employees were relocated, and out of this wilderness sprang an instant slice of America, complete with a modern hospital, library, hotels, ice cream makers, and row upon row of prefabricated houses positioned along nicely paved streets.

The second big mistake was that, incredibly, Ford never thought to consult trained horticulturists. He naively assumed that his own company engineers, who had proven their worth in the production of cars, would prove equally adept at this agricultural endeavour. Thus, they planted the rubber trees thickly together, believing that they would nourish in their home environment. However, in the Amazonian jungle, wild rubber trees are actually few and far between — a defence against the prodigious insect life which chews, drills, sucks, and bites. In such environments, monocultural farming approaches are dubious at best. Ford’s young rubber trees had no sooner appeared from the ground than they were attacked by caterpillars, ants, red spiders, and most significantly, South American leaf blight, which, to this day, limits the number of rubber plantations in this, the tree’s native land.

The next problem was based on cultural differences. The newly planted fields needed hundreds of local workers, who, although well paid, were expected to follow Ford’s patronising vision of a healthy lifestyle. Instead of the local custom of working before and after the roastingly hot middle of the day, Ford’s workers were forced to do the standard company 9-to-5 shift. Similarly, they had to eat American food and take part in weekend activities considered sufficiently wholesome, such as poetry reading and square-dancing. Alcohol was strictly forbidden at work, in the housing estates, or within Fordlandia’s sphere of influence. After a year denied their local customs, the disgruntled workers had had enough, and a riot followed, leaving the hapless American staff scurrying into the jungle to escape injury. It was all finally quelled with the arrival of the Brazilian army.

After three years, and no significant quantity of rubber to show for it all, Ford did what he should have done from the beginning—hired a trained horticulturist, who ultimately concluded that, in whatever manner the rubber trees were planted, the land was not appropriate for their cultivation. With such humiliating news, anyone less stubborn would have given up, yet Ford purchased another tract of land some fifty miles downstream of the Tapajos river—flatter, drier, better drained, and more suitable for machinery — and started all over again. This time, Ford imported blight-resistant Malaysian rubber trees, and much more horticultural expertise. Still, 10 years later, in 1942, the operation could only produce a paltry 750 tons of latex rubber. Ford’s factories were hoping for almost 40,000.

The final nail in the coffin was the development of synthetic rubber, and in 1945, it was time to admit defeat, although it was not Ford who did so. By that time he was old and ill and had relinquished control of his company to his grandson, Henry Ford II, who closed down the entire rubber operation. The holdings were sold back to the Brazilian government for a pittance, leaving a loss of over $20 million (which would be over 10 times that much in today’s terms) — a complete and utter financial disaster.

Comments:

Notifications
Messages