Skip to main content

IELTS Practice Tests Plus Volume 3

4.0
(352 votes)

Published on: 14 Dec 2017

Views: 669,473

Tests Taken: 110,065

Reading Practice Test 2

Answer Keys:

  • 1 unfit
  • 2 schools
  • 3 PE teachers
  • 4 surplus
  • 5 employment opportunities/careers/routes
  • 6 TRUE
  • 7 NOT GIVEN
  • 8 TRUE
  • 9 TRUE
  • 10 FALSE
  • 11 TRUE
  • 12 FALSE
  • 13 NOT GIVEN
  • 14 v
  • 15 ii
  • 16 iv
  • 17 ix
  • 18 i
  • 19 vi
  • 20 viii
  • 21 22 B,E
  • 23 offshore wind farms
  • 24 developing technology
  • 25 negative
  • 26 cars
  • 27 B
  • 28 D
  • 29 A
  • 30 E
  • 31 D
  • 32 C
  • 33 NOT GIVEN
  • 34 NO
  • 35 YES
  • 36 NO
  • 37 YES
  • 38 YES
  • 39 A
  • 40 B

Leaderboard:

#UserScoreTime
Akiel Camil 746:51
ridhi makharia 747:53
sadaf Hasanzadeh 758:04
4 P Mitra 758:39
5 Kate N 760:00
6 Pham Thanh Tung 6.550:25
7 Andrey Morozov 6.558:56
8 Jan harris Santos 6.559:56
9 portablealice 6.560:00
10 Rajid Sainju 635:00

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-13

Questions 1-5

Complete the flow chart below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS from the passage for each answer.

The history of sports and physical science in Australia

 
A lot of people identified as being 1
Introduction of PE to 2
Special training programmes for 3
4 of PE graduates
Identification of alternative 5  
Diversification of course delivery 
  • 1 Answer: unfit
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q1. A lot of people identified as being  ________

    The initial programmes commenced soon after the conclusion of World War II in the mid-1940s. One of the primary motives for these initiatives was the fact that, during the war effort, so many of the men who were assessed for military duty had been declared unfit 

    ANSWER: unfit

    + Skim through the passage to find out the orange highlighted keywords in Questions

    + In paragraph 2, the second sentence mentions that many men who assessed for military duty had been ‘declared’ unfit. The word ‘declared’ in the paragraph is changed to ‘identified as’

    + Therefore, the answer should be around the word ‘declared’ in the passage.

    + After all, the answer matching that description is unfit

  • 2 Answer: schools
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q2Introduction of PE to  _________

    The government saw the solution in the providing of Physical Education programmes in schools ,

    ANSWER: schools

    + Skim through the passage to find out the orange, blue highlighted keywords in Questions

    + The answer can be found in paragraph 2

    + The word ‘PE’ is an abbreviation for ‘Physical Education’, the word ‘introduction of ‘has the same meaning with the word ‘the providing of’. From these paraphrases, it is clear that PE is introduced to ‘school’ by the government

    + Therefore, the answer is ‘school’.

    Notes: ‘introduction of’ is equivalent to ‘the providing of’

  • 3 Answer: PE teachers
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q3.Special training programmes for  __________

    The government saw the solution in the providing of Physical Education programmes in schools, delivered by better prepared and specifically educated PE teachers.

    ANSWER: PE teachers

    + Skim through the passage to find out the green, blue and pink highlighted keywords in Questions

    + Next, skim through the option to find out the highlighted keywords that matches the sentence in the passage

    + The answer for this question can be found in paragraph 2. The sentence above states that the government saw the solution in providing of training programmes (PE programmes). Especially, these programmes are for (are delivered by) PE teachers

    + Therefore, only the word ‘PE teachers’ can be the answer for this question

  • 4 Answer: surplus
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q4.  ________ of PE graduates
     

    Later, in the 1970s and early 1980s, the surplus of Australians graduating with a PE degree obliged institutions delivering this qualification to identify new employment opportunities for their graduates, resulting in the first appearance of degrees catering for recreation professionals

    ANSWER: surplus

    + Skim through the passage to find out the blue highlighted keywords in Questions

    + Next, skim through the option to find out the highlighted keywords that matches the sentence in the passage

    + The third paragraph mentions that in the 1970s and 1980s, the Australians graduating with a PE degree are more than needed.

    + According to this evidence, the answer for this question should be surplus

    Notes: ‘surplus’ means an amount of sth that is more than what is needed or used

  • 5 Answer: employment opportunities/careers/routes
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q5.Identification of alternative  ________

    Later, in the 1970s and early 1980s, the surplus of Australians graduating with a PE degree obliged institutions delivering this qualification to identify new employment opportunities for their graduates, 

    ANSWER: employment opportunities/careers/routes

    + Skim through the passage to find out the green, orange highlighted keywords that match those in the Question

    + The answer for this question can be found in paragraph 2.

    + Notice that some keywords in the passage are changed in the Question.

    + In this case, ‘identify’ (a verb) is substituted to ‘identification’(noun form); ‘new’ in the passage is equivalent to ‘alternative’ in the question

    + After finding out these paraphrases, the answer for this question should be employment opportunities/careers/routes

    Notes: ‘alternative’ also means ‘new’ (‘alternative’ means sth that is different from sth else’

Questions 6-13

Section 1

READING PASSAGE 1

You should spend about 20 minutes on Questions 1-13. which are based on Reading Passage 1 below.

Sport Science in Australia

The professional career paths available to graduates from courses relating to human movement and sport science are as diverse as the graduate’s imagination. However, undergraduate courses with this type of content, in Australia as well as in most other Western countries, were originally designed as preparation programmes for Physical Education (PE) teachers.

The initial programmes commenced soon after the conclusion of World War II in the mid-1940s. One of the primary motives for these initiatives was the fact that, during the war effort, so many of the men who were assessed for military duty had been declared unfit. The government saw the solution in the providing of Physical Education programmes in schools, delivered by better prepared and specifically educated PE teachers.

Later, in the 1970s and early 1980s, the surplus of Australians graduating with a PE degree obliged institutions delivering this qualification to identify new employment opportunities for their graduates, resulting in the first appearance of degrees catering for recreation professionals. In many instances, this diversity of programme delivery merely led to degrees, delivered by physical educators, as a side­line activity to the production of PE teachers.

Whilst the need to produce Physical Education teachers remains a significant social need, and most developed societies demand the availability of quality leisure programmes for their citizens, the career options of graduates within this domain are still developing. The two most evident growth domains are in the area of the professional delivery of sport, and the role of a physical lifestyle for community health.

The sports industry is developing at an unprecedented rate of growth. From a business perspective, sport is now seen as an area with the potential for high returns. It is quite significant that the businessman Rupert Murdoch broadened his business base from media to sport, having purchased an American baseball team and an Australian Rugby League competition, as well as seeking opportunities to invest in an English football club. No business person of such international stature would see fit to invest in sport unless he was satisfied that this was a sound business venture with ideal revenue-generating opportunities. --> Paragraph 5

These developments have confirmed sport as a business with professional management structures, marketing processes, and development strategies in place. They have indicated new and developing career paths for graduates of human movement science, sport science, exercise science and related degrees. Graduates can now visualise career paths extending into such diverse domains as sport management, sport marketing, event and facility management, government policy development pertaining to sport, sport journalism, sport psychology, and sport or athletic coaching.

Business leaders will only continue their enthusiasm for sport if they receive returns for their money. Such returns will only be forthcoming if astute, enthusiastic and properly educated professionals are delivering the programs that earn appropriate financial returns. The successful universities of the 21st century will be those that have responded to this challenge by delivering such degrees. --> Paragraph 7

A second professional growth area for this group of graduates is associated with community health. The increasing demand for government expenditure within health budgets is reaching the stage where most governments are simply unable to function in a manner that is satisfying their constituents. One of the primary reasons for this problem is the unhelpful emphasis on treatment in medical care programmes. Governments have traditionally given their senior health official the title of ‘Minister for Health’, when in fact this officer has functioned as ‘Minister for Sickness and the Construction of Hospitals’. Government focus simply has to change. If the change is not brought about for philosophical reasons, it will occur naturally, because insufficient funding will be available to address the ever-increasing costs of medical support. --> Paragraph 8

Graduates of human movement, exercise science and sport science have the potential to become major players in this shift in policy focus. It is these graduates who already have the skills, knowledge and understanding to initiate community health education programmes to reduce cardio-vascular disease, to reduce medical dependency upon diabetes, to improve workplace health leading to increased productivity, to initiate and promote programmes of activity for the elderly that reduce medical dependency, and to maintain an active lifestyle for the unemployed and disadvantaged groups in society. This is the graduate that governments will be calling upon to shift the community focus from medical dependency to healthy lifestyles in the decades ahead.

The career paths of these graduates are developing at a pace that is not evident in other professions. The contribution that these graduates can make to society, and the recognition of this contribution is at an unprecedented high, and all indications are that it will continue to grow. --> Paragraph 10

Comments:

Notifications
Messages