Skip to main content

IELTS Practice Tests Plus Volume 3

4.0
(352 votes)

Published on: 14 Dec 2017

Views: 669,493

Tests Taken: 110,065

Reading Practice Test 1

Answer Keys:

  • 1 100/a hundred
  • 2 50%/50 percent
  • 3 (mainly) water
  • 4 energy monitors
  • 5 diesel generators
  • 6 insulation
  • 7 greenhouses
  • 8 FALSE
  • 9 TRUE
  • 10 NOT GIVEN
  • 11 TRUE
  • 12 FALSE
  • 13 TRUE
  • 14 F
  • 15 B
  • 16 G
  • 17 A
  • 18 C
  • 19 C
  • 20 B
  • 21 A
  • 22 C
  • 23 B
  • 24 temporary
  • 25 home
  • 26 factors
  • 27 A
  • 28 C
  • 29 A
  • 30 D
  • 31 B
  • 32 NOT GIVEN
  • 33 YES
  • 34 YES
  • 35 NO
  • 36 NOT GIVEN
  • 37 F
  • 38 E
  • 39 H
  • 40 A

Leaderboard:

#UserScoreTime
Isabel Hollstein 8.535:31
Benedetta Bona 860:00
Kate N 860:00
4 krystal cheung 7.557:22
5 lelaihoangson 7.559:31
6 Akiel Camil 6.546:06
7 Huy Vương 6.550:32
8 Shradha Kedia 6.554:18
9 neha.researcher 6.556:34
10 Aneesha Teeroovengadum 6.559:24

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-13

Questions 1-7

Answer the questions below.

Choose NO MORE THAN TWO WORDS AND/OR A NUMBER from the passage for each answer.

Approximately how many people live on Eigg?

1

What proportion of a UK household’s electricity consumption does an Eigg household consume?

2  

Apart from wind and sun, where does most of Eigg’s electricity come from?

3

What device measures the amount of electricity Eigg’s households are using?

4

When renewable energy supplies are insufficient, what backs them up?

5

What has EHT provided free of charge in all the houses it owns?

6

Which gardening aid did some Eigg inhabitants claim grants for?

7

  • 1 Answer: 100/a hundred
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q1. Approximately how many people live on Eigg?

    For the island community of about a hundred residents

    After reading paragraph 1, we can easily see that the correct answer for Q1 should be “a hundred

    People and “residents” are interchangeable in this context.

    Thus, the correct answer for Q1 should be “a hundred”

  • 2 Answer: 50%/50 percent
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q2. What proportion of a UK household’s electricity consumption does an Eigg household consume? 

    Today, although the island now has most modem conveniences, CO2 emissions per household are 20 percent lower than the UK average, and electricity use is 50 percent lower.

    From paragraph 1, “electricity use is 50 percent lower” means that “Eigg household consumes electricity is 50 percent lower than the UK average

    Thus, the correct answer for Q2 should be “50 percent”

  • 3 Answer: (mainly) water
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q3. Apart from wind and sun, where does most of Eigg’s electricity come from?

    This would also allow the island to generate most of its electricity from renewable sources, mainly water , wind and solar power

    After reading paragraph 1, we can see that:

    Most” and “mainly” have the same meaning in this case.

    From paragraph 1, “water, wind and solar power” are mentioned as sources to generate electricity in Island Eigg.

    Wind and sun” and “wind and solar power” are interchangeable in this context.

    Thus, the correct answer for Q3 should be “water

  • 4 Answer: energy monitors
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q4.What device measures the amount of electricity Eigg’s households are using? 

    All households and businesses have energy monitors, which display current and cumulative electricity usage

    After reading paragraph 2, we can see that:

    Measure the amount of electricity Eigg’s household are using” and “display current and cumulative electricity usage” refer to the same meaning in this case.

    From paragraph 2, the device to measure electricity usage is energy monitors

    Thus, the correct answer for Q4 should be “energy monitors

  • 5 Answer: diesel generators
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q5. When renewable energy supplies are insufficient, what backs them up

    …when renewable energy generation is lower  than demand , and diesel generators are operating to back it up - a so-called ‘red light day’, as opposed to ‘green light days’ when there is sufficient renewable energy. 

    After reading paragraph 2, we can see that:

    Insufficient” and “lower than demand” have the same meaning in this case.

    The device can back renewable energy supplies( renewable energy generation) up is diesel generators

    Thus, the correct answer for Q5 should be “diesel generators”

  • 6 Answer: insulation
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q6. What has EHTprovided free of charge in all the houses it owns?

    Eigg Heritage Trust has installed insulation in all of its own properties at no cost to the tenants 

    After reading paragraph 2, all the keywords are mentioned,  we can easily see that the correct answer for Q5 should be “insulation

    Provided” and “installed” have the same meaning in this case.

    Free of charge” and “no cost” are interchangeable in this context.

    Thus, the correct answer for Q6 should be “insulation”

  • 7 Answer: greenhouses
  • Keywords in Questions

    Similar words in Passage

    Q7. Which gardening aid did some Eigg inhabitants claim grants for? 

    The Trust also operates a Green Grants scheme, where residents can claim 50 percent of the cost of equipment to reduce carbon emissions, up to a limit of £300. Purchases included bikes, solar water heating, secondary glazing, thicker curtains, and greenhouses to grow food locally, rather than importing it. 

    After reading paragraph 2, we can see that:

    Bikes, solar water heating, secondary glazing, thicker curtains, and greenhouses” are mentioned as equipments that inhabitants claim grants for. From the question, “gardening aid” refers to “greenhouses”.

    Thus, the correct answer for Q7 should be “greenhouses”

Questions 8-13

Section 1

READING PASSAGE 1

You should spend about 20 minutes on Questions 1-13. which are based on Reading Passage 1 below.

Reducing electricity consumption on the Isle of Eigg

Background

The Isle of Eigg is situated off the West Coast of Scotland, and is reached by ferry from the mainland. For the island community of about a hundred residents, it has always been expensive to import products, materials and skilled labour from the mainland, and this has encouraged a culture of self-sufficiency and careful use of resources. Today, although the island now has most modern conveniences, CO2 emissions per household are 20 percent lower than the UK average, and electricity use is 50 percent lower.

When Eigg designed its electricity grid, which was switched on in February 2008, it quickly became apparent that in order to keep the capital building costs down, it would be necessary to manage demand. This would also allow the island to generate most of its electricity from renewable sources, mainly water, wind and solar power. This goal was overseen by the Eigg Heritage Trust (EHT).

The technology

Eigg manages electricity demand mainly by capping the instantaneous power that can be used to five kilowatts (kW) for a household and ten kW for a business. If usage goes over the limit, the electricity supply is cut off and the maintenance team must be called to come and switch it back on again. All households and businesses have energy monitors, which display current and cumulative electricity usage, and sound an alarm when consumption reaches a user-defined level, usually set a few hundred watts below the actual limit. The result is that Eigg residents have a keen sense of how much power different electrical appliances use, and are careful to minimise energy consumption.

Demand is also managed by warning the entire island when renewable energy generation is lower than demand, and diesel generators are operating to back it up - a so-called ‘red light day’, as opposed to ‘green light days’ when there is sufficient renewable energy. Residents then take steps to temporarily reduce electricity demand further still, or postpone demand until renewable energy generation has increased.

Energy use on the island has also been reduced through improved wall and loft insulation in homes, new boilers, solar water heating, car­sharing and various small, energy-saving measures in households. New energy supplies are being developed, including sustainably harvested forests to supply wood for heating.

Eigg Heritage Trust has installed insulation in all of its own properties at no cost to the tenants, while private properties have paid for their own insulation to be installed. The same applies for installations of solar water heating, although not all Trust properties have received this as yet. The Trust also operates a Green Grants scheme, where residents can claim 50 percent of the cost of equipment to reduce carbon emissions, up to a limit of £300. Purchases included bikes, solar water heating, secondary glazing, thicker curtains, and greenhouses to grow food locally, rather than importing it. 

Environmental benefits

Prior to the installation of the new electricity grid and renewable energy generation, most households on Eigg used-diesel generators to supply electricity, resulting in significant carbon emissions. Homes were also poorly insulated and had old, inefficient oil-burning boilers, or used coal for heating.

The work by the Eigg Heritage Trust to reduce energy use has resulted in significant reductions in carbon emissions from the island’s households and businesses. The average annual electricity use per household is just 2,160 kilowatt hours (kWh), compared to a UK average in 2008 of 4,198 kWh. Domestic carbon emissions have fallen by 47 percent, from 8.4 to 4.45 tonnes per year. This compares to average UK household emissions of 5.5 to 6 tonnes per year. The emissions should fall even further over the next few years as the supply of wood for heating increases.

Social benefits

The completion of Eigg’s electricity grid has made a significant difference to the island’s residents, freeing them from dependence on diesel generators and providing them with a stable and affordable power supply. A reliable electricity supply has brought improvements in other areas, for example, better treatment of drinking water in some houses, and the elimination of the constant noise of diesel generators. Improved home insulation and heating has also yielded benefits, making it more affordable to keep homes at a comfortable temperature. One of the incentives for capping electricity use, rather than charging different amounts according to usage, was to make access to energy equitable. Every household has the same five kW cap, irrespective of income, so distributing the available resources equally across the island’s population.

Economic and employment benefits

Eigg’s electricity grid supports four part-time maintenance jobs on the island, and residents have also been employed for building work to improve Trust-owned houses and other buildings. Likewise, the start of organised harvesting of wood for heating has created several forestry jobs for residents. A part-time ‘green project manager’ post has also been created. A wider economic impact has come from having a reliable and affordable electricity supply, which has enabled several new businesses to start up, including restaurants, shops, guest houses and self-catering accommodation. As Eigg has become known for cutting carbon emissions and protecting the environment, an increasing number of visitors have come to the island to learn about its work, bringing a further economic benefit to the residents.

Comments:

Notifications
Messages