Skip to main content

IELTS Mock Test 2021 March

3.6
(973 votes)

Published on: 24 Mar 2021

Views: 909,355

Tests Taken: 738,066

Reading Practice Test 1

Answer Keys:

  • 1 NO
  • 2 YES
  • 3 NOT GIVEN
  • 4 NOT GIVEN
  • 5 YES
  • 6 (movable/moveable) spur
  • 7 two buds
  • 8 (underground) nest
  • 9 (rich) milk
  • 10 common but vulnerable
  • 11 urban and agricultural
  • 12 food
  • 13 permit/permission
  • 14 v
  • 15 x
  • 16 ix
  • 17 vii
  • 18 i
  • 19 B
  • 20 C
  • 21 A
  • 22 D
  • 23 A
  • 24 25 D,E
  • 26 B
  • 27 D
  • 28 C
  • 29 C
  • 30 B
  • 31 C
  • 32 E
  • 33 A
  • 34 F
  • 35 FALSE
  • 36 FALSE
  • 37 FALSE
  • 38 NOT GIVEN
  • 39 TRUE
  • 40 NOT GIVEN

Leaderboard:

#UserScoreTime
Huy Truong Phan 9.018:13
jaspreet kaur 9.031:56
Gage Quach 9.037:56
4 Minh Nguyen 9.045:46
5 Huynh Thi Hong Hanh 9.046:03
6 Rahul Garg 9.046:07
7 Linh Trần 9.060:00
8 Vu Ngoc Khai Han 8.525:04
9 nhu y 8.527:15
10 hieu do 8.535:01

Tips for improving your ielts score

How to avoid “silly” mistakes with telephone numbers in Part 1 IELTS listening

The focus of this lesson is on avoiding “silly” mistakes in part 1 listening.

4.0
(63 votes)

26 Jul 2018

Review & Explanations:

Section 1: Questions 1-13

Questions 1-5

Questions 6-9

Complete the summary.

Choose NO MORE THAN THREE WORDS from the passage for each answer.

Write your answers in boxes 6-9 on your answer sheet.

Male and Female Platypus

Platypus are unique Australian animals. Although all platypus share many similarities, the male and female are somewhat different from each other. For example, on the hind feet, the male has a 6 while the young female has 7 .

In the 8 the mother keeps her eggs warm and, once born, supplies her 9 . On the other hand, the male platypus does not help raise the young at all.

  • 6 Answer: (movable/moveable) spur

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q6: For example, on the hind feet, the male has a ________

    The male platypus has a sharply pointed, moveable spur on its hind foot which delivers a poison capable of killing smaller animals and causing severe pain to humans.

    Note Q6:

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + In the question, we can see that keywords “on the hind feet” and “male”. We can skim these keywords in the sentence “the male platypus has a sharply pointed, moveable spur on its hind foot”. Therefore, the answer is movable spur.

  • 7 Answer: two buds

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q7: For example, on the hind feet, the male has a moveable spur while the young female has ________

    In the same area of the hind foot where the male has the poisonous spur, the female platypus only develops two buds.

    Q7:

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + The keywords “the hind feet” and “female” were mentioned. Female develops two buds on the hind foot, which means the female will has two buds. Therefore, the answer is two buds.

  • 8 Answer: (underground) nest

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q8: In the ______ the mother keeps her eggs warm.

    The mother is believed to keep the eggs warm by placing them between her lower belly and curled-up tail for a period of about 10 or 11 days as she rests in an underground nest

    Q8:

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + The keywords “mother” and “eggs warm” were mentioned in the sentence “The mother is believed to keep the eggs warm by placing them between her lower belly and curled-up tail for a period of about 10 or 11 days as she rests in an underground nest”. Therefore, the answer is (underground) nest.

  • 9 Answer: (rich) milk

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q9: Once born, supplies her ________

    The baby platypus drinks a rich milk which is secreted from two round patches of skin midway along the mother’s bell.

    Q9:

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + “born” mentions that the period when platypus were baby. They drink milk from two round patches of skin midway along the mother’s bell, so that mother supplies milk. Therefore, the answer is (rick) milk.

Questions 10-13

Complete the sentences below with words taken from Reading Passage 1.

Use NO MORE THAN THREE WORDS for each answer.

Write your answers in boxes 10-13 on your answer sheet.

Even though the platypus is not endangered, it is considered 10

Platypus numbers in 11 areas have declined in many catchments.

Platypus numbers are low which is probably due to a lack of 12

Platypus captivity for research and study purposes requires a 13

  • 10 Answer: common but vulnerable

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q10: Even though the platypus is not endangered, it is considered ________

    In Australia, the platypus is officially classified as ‘Common but Vulnerable’

    Q10. Looking in the sentence “the platypus is officially classified as ‘Common but Vulnerable’”, this sentence means that the platypus is considered ‘Common but Vulnerable’. Therefore, the answer is common but vulnerable

  • 11 Answer: urban and agricultural

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q11: Platypus numbers in ______ areas have declined in many catchments.

    Platypus populations are believed to have declined or disappeared in many catchments, particularly in urban and agricultural landscapes.

    Q11:

    + From the question, we can assume that the answer must be adjectives.

    + Considering all the keywords, we can easily infer that the answer is urban and agricultural.

  • 12 Answer: food

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q12: Platypus numbers are low which is probably due to a lack of ________

    it is believed that their numbers are most often limited by the availability of food

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + In the passage we can see that keyword “numbers”, we can see that these numbers are controlled by food, this sentence means because the number of food is low, platypus numbers are also low. Therefore, the answer is food.

  • 13 Answer: permit/permission

    Keywords in the question

    Similar words in the passage

    Q13: Platypus captivity for research and study purposes requires a

    Only a small number of Australian zoos and universities hold a permit to maintain platypus in captivity for legitimate display or research purposes

    Q13:

    + From the question, we can assume that the answer must be a Noun.

    + The answer is something is required for Platypus captivity for research and study purposes. In the passage, a permit needs to maintain Platypus captivity for research and study purposes. Therefore, the answer is permit.

Section 1

READING PASSAGE 1

You should spend about 20 minutes on Questions 1-13 which are based on Reading Passage 1.

AUSTRALIA’S PLATYPUS

Of all the creatures on the earth, the Australian platypus, Omithorbynchusparadoxus, is perhaps one of the most mysterious and reclusive. Derived from the Latin platys meaning ‘flat and broad’ and pous meaning ‘foot’, the platypus has long been an iconic symbol of Australia. Upon being discovered in Australia in the 1700s, sketches of this unusual creature were made and sent back to England whereupon they were considered by experts to be a hoax. Indeed, the incredible collection of its body parts – broad, flat tail, rubbery snout, webbed feet and short dense fur – make it one of the world’s most unusual animals.

Officially classified as a mammal, the egg-laying platypus is mostly active during the night, a nocturnal animal. As if this combination of characteristics and behaviours were not unusual enough, the platypus is the only Australian mammal known to be venomous. The male platypus has a sharply pointed, moveable spur on its hind foot which delivers a poison capable of killing smaller animals and causing severe pain to humans. The spur – about 2 centimetres in length – is quite similar to the fang of a snake and, if provoked, is used as a means of defence. Those who have been stung by a platypus’ spur report an immediate swelling around the wound followed by increased swelling throughout the affected limb. Excruciating, almost paralysing pain in the affected area accompanies the sting which, in some victims has been known to last for a period of months. One report from a victim who was stung in the palm of the hand states that “…the spur could not be pulled out of the hand until the platypus was killed.” During the breeding season, the amount of venom in the male platypus increases. This has led some zoologists to theorise that the poisonous spur is primarily for asserting dominance amongst fellow-males. To be stung by a male platypus is a rare event with only a very small number of people being on the receiving end of this most reclusive creature.

In the same area of the hind foot where the male has the poisonous spur, the female platypus only develops two buds which drop off in their first year of life never to appear again. The female platypus produces a clutch of one to three eggs in late winter or spring, incubating them in an underground burrow. The eggs are 15-18 millimetres long and have a whitish, papery shell like those of lizards and snakes. The mother is believed to keep the eggs warm by placing them between her lower belly and curled-up tail for a period of about 10 or 11 days as she rests in an underground nest made of leaves or other vegetation collected from the water. The baby platypus drinks a rich milk which is secreted from two round patches of skin midway along the mother’s bell)’. It is believed that a baby platypus feeds by slurping up milk with rhythmic sweeps of its stubby bill. When the juveniles first enter the water at the age of about four months, they are nearly (80-90%) as long as an adult. Male platypus do not help to raise the young.

In Australia, the platypus is officially classified as ‘Common but Vulnerable’. As a species, it is not currently considered to be endangered. However, platypus populations are believed to have declined or disappeared in many catchments 1, particularly in urban and agricultural landscapes. In most cases, the specific underlying reasons for the reduction in numbers remain unknown. Platypus surveys have only been carried out in a few catchments in eastern Australia. It is therefore impossible to provide an accurate estimate of the total number of platypus remaining in the wild. Based on recent studies, the average platypus population density along relatively good quality streams in the foothills of Victoria’s Great Dividing Range is only around one to two animals per kilometre of channel. Because platypus are predators near the top of the food chain and require large amounts of food to survive (up to about 30% of a given animal’s body weight each day), it is believed that their numbers are most often limited by the availability of food, mainly in the form of bottom-dwelling aquatic invertebrates such as shrimps, worms, yabbies, pea-shell mussels, and immature and adult aquatic insects. Small frogs and fish eggs are also eaten occasionally, along with some terrestrial insects that fall into the water from overhanging vegetation.

1: Catchments are an area of land drained by a creek or river system, or a place set aside for collecting water which runs off the surface of the land.

Until the early twentieth century, platypus were widely killed for their fur. The species is now protected by law throughout Australia. Platypus are wild animals with specialised living requirements. It is illegal for members of the public to keep them in captivity. A platypus which has been accidentally captured along a stream or found wandering in an unusual place should never be taken home and treated as a pet, even for a brief time. The animal will not survive the experience. Only a small number of Australian zoos and universities hold a permit to maintain platypus in captivity for legitimate display or research purposes. Current Australian government policy does not allow’ this species to be taken overseas for any reason.

------------------------------------------------------------------------------------------

Great thanks to volunteer Jay Wazir who has contributed these explanations and markings.

If you want to make a better world like this, please contact us.

Comments:

Notifications
Messages