Nhảy đến nội dung
What are the steps to solve IELTS Reading True/False/Not given questions?

What are the steps to solve IELTS Reading True/False/Not given questions?

3.7
(33 votes)

26,245

05/22/2018

Generally, it is seen that the candidates find IELTS Reading True/False/Not given and Yes/No/Not given type of questions quite challenging. But, if certain strategies are used these become simple to solve. Let us begin by identifying the difference between True/False/Not given and Yes/No/Not given type of questions in IELTS Reading task.

What does it mean?

True/False/Not given type of questions are related to the factual information whereas Yes/No/Not given are related to the views of the writer.

It is mandatory to keep in mind not to write ‘yes’ instead of ‘True’ and ‘No’ instead of ‘False’ . The reverse also holds true.

Steps to Follow while solving such questions asked in IELTS Reading:

While solving this type of questions, the candidate should keep three C’s in mind.

  1. Confirmation: If the statement of the question confirms the information in the text, then the answer is ‘True’  
  2. Contradiction: If the statement of the question contradicts the information in the text, then the answer is ‘False’
  3. Confusion: If the statement of the question neither contradicts nor confirms the information in the text, it simply causes confusion. then the answer is ‘Not Given’.

Useful tips for True/False/Not Given Type of Question in IELTS Reading

The following tips can be helpful in solving these type of questions asked in IELTS Reading:

  1. An answer is true if it exactly confirms the information in the passage and not something similar in meaning. For example, if in the passage it is mentioned,’ It rains everyday in the rainy season’ and the statement of the question is ‘It rains almost daily in the rainy season’, though these sentences look similar are actually not. The answer is ‘False’.
  2. Be aware of the controlling words like all, mainly, almost, occasionally. These words can alter the meaning of the sentence. The sentence, ‘In the evening, he can mostly be seen playing in the park’ and ‘Everyday in the evening, he can be seen playing in the park’ carry different meaning.
  3. Also be on a look out for words like ‘few’, ‘a few’, ‘little’, ‘ a little’ and so on. For example, if in the passage it is mentioned, ’There were few students in the seminar,’ and the statement of the question is, ‘ There were a few students in the seminar’. The answer will be false as ‘few’ has a negative connotation whereas ‘a few’ has a positive implication.
  4. Do not make any assumptions. Concentrate on what is given in the text. Supposing the information in the text is ‘Mr. Smith did not go to the office as he was unwell’ The question says, ‘Mr. Smith did not go to the office as he had fever’. The answer will not be ‘True’ as ‘unwell’ cannot assumed as having fever.
  5. Try converting the statement of the question into a question. This can help in finding the answer. For instance in tip 3. If we convert the statement of the question into question,’ Did Mr. Smith not go to office as he had fever?’ Now if look at the text, there is no mention of ‘fever’. Hence the answer is ‘Not Given’.
  6. In a set of ‘true’, ‘false’ and ‘not given’, type there will always be one of each type. Otherwise at least one answer will be incorrect.
  7. For solving this type of questions, it is important to read that portion of the text where the answer in the passage lies exactly. Skimming and scanning the passage only will not help.
  8. Matching the words in the passage and the question will not help, look out for synonyms instead.
  9. Remember the answers follow the order of the text.
  10. ‘Not Given’ type of answers often lead to confusion. Do not waste more than one minute on such questions and write the answer as ’Not Given’.
  11. The answer is again ‘Not Given’ if it is not mentioned in the passage.

Useful tips for Yes/No/Not Given Type of Question in IELTS Reading 

For Yes, No and Not Given type questions, the following tips can prove helpful:

  1. Read  all of the question statements so that you have the idea of what information that you will need to focus on in the reading passage.  
  2. Skim and scan the reading passages to find the words that are or relate to the proper nouns, nouns or adjectives in the question statements.  Tackle those questions that have proper nouns in the statements first, as this information is easier to find through scanning. Then move on to the other questions.
  3. Do not look for the exact words but for the synonyms. The statement of the question and those in the passage will have the same meaning but the words used will be different. For example, the question statement is ,’Many people have moved away from Detroit.’  The passage reads ‘Detroit has suffered enormous population loss.’ Both the statements express the same view although the words used are different. Hence the answer is ‘Yes’.
  4. Read the question and the relevant part of the passage carefully. Even if the meaning looks the same but the controlling word or words will totally change the meaning and hence  the answer. For example the question statement is ‘Some visitors find the place very appealing.’ In the passage it is written, ‘All the visitors find the place very appealing’. here the answer is ‘No’. ‘some’ and ‘all’ do not mean the same.
  5. Finally if you find it  difficult to find the information, do not waste time and go for ‘Not Given’ as the answer.

 

You can practice True/False/Not Given exercises here: TFNG Exercises (mini-ielts.com)

 

Generally, it is seen that the candidates find IELTS Reading True/False/Not given and Yes/No/Not given type of questions quite challenging. But, if certain strategies are used these become simple to solve. Let us begin by identifying the difference between True/False/Not given and Yes/No/Not given type of questions in IELTS Reading task.

What does it mean?

True/False/Not given type of questions are related to the factual information whereas Yes/No/Not given are related to the views of the writer.

It is mandatory to keep in mind not to write ‘yes’ instead of ‘True’ and ‘No’ instead of ‘False’ . The reverse also holds true.

Steps to Follow while solving such questions asked in IELTS Reading:

While solving this type of questions, the candidate should keep three C’s in mind.

  1. Confirmation: If the statement of the question confirms the information in the text, then the answer is ‘True’  
  2. Contradiction: If the statement of the question contradicts the information in the text, then the answer is ‘False’
  3. Confusion: If the statement of the question neither contradicts nor confirms the information in the text, it simply causes confusion. then the answer is ‘Not Given’.

Useful tips for True/False/Not Given Type of Question in IELTS Reading

The following tips can be helpful in solving these type of questions asked in IELTS Reading:

  1. An answer is true if it exactly confirms the information in the passage and not something similar in meaning. For example, if in the passage it is mentioned,’ It rains everyday in the rainy season’ and the statement of the question is ‘It rains almost daily in the rainy season’, though these sentences look similar are actually not. The answer is ‘False’.
  2. Be aware of the controlling words like all, mainly, almost, occasionally. These words can alter the meaning of the sentence. The sentence, ‘In the evening, he can mostly be seen playing in the park’ and ‘Everyday in the evening, he can be seen playing in the park’ carry different meaning.
  3. Also be on a look out for words like ‘few’, ‘a few’, ‘little’, ‘ a little’ and so on. For example, if in the passage it is mentioned, ’There were few students in the seminar,’ and the statement of the question is, ‘ There were a few students in the seminar’. The answer will be false as ‘few’ has a negative connotation whereas ‘a few’ has a positive implication.
  4. Do not make any assumptions. Concentrate on what is given in the text. Supposing the information in the text is ‘Mr. Smith did not go to the office as he was unwell’ The question says, ‘Mr. Smith did not go to the office as he had fever’. The answer will not be ‘True’ as ‘unwell’ cannot assumed as having fever.
  5. Try converting the statement of the question into a question. This can help in finding the answer. For instance in tip 3. If we convert the statement of the question into question,’ Did Mr. Smith not go to office as he had fever?’ Now if look at the text, there is no mention of ‘fever’. Hence the answer is ‘Not Given’.
  6. In a set of ‘true’, ‘false’ and ‘not given’, type there will always be one of each type. Otherwise at least one answer will be incorrect.
  7. For solving this type of questions, it is important to read that portion of the text where the answer in the passage lies exactly. Skimming and scanning the passage only will not help.
  8. Matching the words in the passage and the question will not help, look out for synonyms instead.
  9. Remember the answers follow the order of the text.
  10. ‘Not Given’ type of answers often lead to confusion. Do not waste more than one minute on such questions and write the answer as ’Not Given’.
  11. The answer is again ‘Not Given’ if it is not mentioned in the passage.

Useful tips for Yes/No/Not Given Type of Question in IELTS Reading 

For Yes, No and Not Given type questions, the following tips can prove helpful:

  1. Read  all of the question statements so that you have the idea of what information that you will need to focus on in the reading passage.  
  2. Skim and scan the reading passages to find the words that are or relate to the proper nouns, nouns or adjectives in the question statements.  Tackle those questions that have proper nouns in the statements first, as this information is easier to find through scanning. Then move on to the other questions.
  3. Do not look for the exact words but for the synonyms. The statement of the question and those in the passage will have the same meaning but the words used will be different. For example, the question statement is ,’Many people have moved away from Detroit.’  The passage reads ‘Detroit has suffered enormous population loss.’ Both the statements express the same view although the words used are different. Hence the answer is ‘Yes’.
  4. Read the question and the relevant part of the passage carefully. Even if the meaning looks the same but the controlling word or words will totally change the meaning and hence  the answer. For example the question statement is ‘Some visitors find the place very appealing.’ In the passage it is written, ‘All the visitors find the place very appealing’. here the answer is ‘No’. ‘some’ and ‘all’ do not mean the same.
  5. Finally if you find it  difficult to find the information, do not waste time and go for ‘Not Given’ as the answer.

 

You can practice True/False/Not Given exercises here: TFNG Exercises (mini-ielts.com)

 

Previous: How to use the "keyword technique" in IELTS Reading? Next: IELTS Reading- Multiple Choice Questions
ieltsonlinetests

Bình luận

Post a comment on "How to get my IELTS writing checked online? | IELTS Online Tests"

Allowed HTML

<b>, <strong>, <u>, <i>, <em>, <s>, <big>, <small>, <sup>, <sub>, <pre>, <ul>, <ol>, <li>, <blockquote>, <code> escapes HTML, URLs automagically become links, and [img]URL here[/img] will display an external image.

69 Comments
Anonymous

The give chart provides Information about the amount of waste produced by company A, company B and company C from 2000 to 2015.

It can be clearly seen that the amount of waste in company C increased while the amount of waste in company A decreased throughout the period.

Looking at the grap in more details, the amount of waste in company A declined moderately to about 9 between 2000 and 2010. There was a slight drop in this at about 8 in 2015. The amount of waste in company B went up sharply from around 8.5 to 10 over the following five years. The company B experienced significant decrease to 3 in 2020.

According the line graph, there was a steep growth in the amount of waste in company C at approximately 6 over a period of 5 years. In the year 2010, company C witnessed  minimal rise at nearly 7. This grew markedly to almost 10 between 2010 to 2015.

Anonymous

The three pie charts below  show the change in annual spending by a particular UK school in 1981,1991 and 2001.


The graphs illustrates the change for  a United Kingdom school  in the three years in 1981, 1982, and 1983.


Overall, we can clearly observe that over the period expenditure most in staff salaries.  However, furniture as well as equipment  increased rapidly  and drops expenditure on things such as books and workers salaries.

In the three years, the greatest expenditure was on staff salaries,but while other workers salaries  say a fall from 28% in 1981 to only 15% in 2001 . In the three years teachers pay demand the biggest  cost  reaching 50% total spending in 1991 and ending 45% in 2001.


Expenditure on resources  like furniture as well as equipment  to  15% by 1981 which increased dramatically to 23 percentage in ending years. Nevertheless, books was 20 proportion in 1991, which significant fall in 2001 from 9 %. The total spending of insurance rose minimally over the period.

Aida Tulegenova

More and more people start to  succumb for drugs. What the causes of this phenomenon? Gave your solutions for this factor.
On the last time in various countries consuming the drugs becoming increasingly common among youth and adults. In this essay I will try to release the causes of this factor and present some remedies. First of all, it should be noted that approximately whole problems are cause by older generation. They convey misbehavior in form of that they experience necessary feelings to consume smoking either drinking that gradually switch to addiction and based on this younger generation see the pattern after which they succumb to try all of these mentioned above stuffs. Second reason may liie on the TV series, particularly in series such friends or euphoria where drugs mentioned not in less measure. Eventually, the plight retain also in the surrounding of humankind that force to them try such things like drugs to be able fight setbacks in their life individuals believe in refusing from them from this way. I consider the way out of these problems especially lies on the family side. They should have sense of responsibility when they show negative impacts for their children, take care about child mental statement to avoid of such events in the future life. second not less paramount solution is preventing the various illustrations about drugs in the movies that deteriorate right minds of individuals. Certainly people can not influence to fix others, however to beginning with they should to rise to the right way themselves after that no one can be the initiator for your businesses. Consequently, I infer humankind have a capacity to changing and transformation of their own life solely by rejection of the destroying things.

Anonymous

New technologies have changed the way children spend their free time . Do you think the advantages of  this trend outweigh the disadvantages?
In recent years, new technologies like smartphones, tablets and gaming consoles have become  ubiquitous , even among children. As a result , the way children spend their leisure time has been drastically altered .While this change has brought about both benefits and drawbacks , I believe that the advantages of this trend outweigh the disadvantages.
On the one hand, it is true that technology has its own downsides when it comes to kids. For instance, excessive screen time has been linked to poor sleep quality, impaired cognitive development , and increased risk of obesity. Children who spend too much time in front of screen may also find it too difficult to engage in other important activities such as sports, socializing with peers , and reading. Moreover, the internet can expose young people to inappropriate content, cyberbullying, and online predators.
On the other hand, there are several advantages to children spending their free time on technology. First and foremost, the use of technology devices can help develop crucial skills such as problem solving, critical thinking, and digital literacy . Many educational apps , games , and videos are available , which can enhance learning and encourage creativity. Additionally, technology provides an opportunity for social connection through online gaming communities, video chatting , and social media platforms. In today's world , where virtual communication has become increasingly important , technology enables children to stay in touch  with friends and family who live far away.
In conclusion, while technology has some negative impacts on children's leisure time, its benefits outweigh its drawbacks. As long as parents monitor their children's screen time  and ensure they engage in variety of  activities , technology can be valuable tool for learning and socializing . Therefore , it is essential for parents and educators to embrace new technologies and  encourage their responsible use among children.

TiTi

Nowadays,more and more technical advertisements are spread around every place all over the world. Due to these developed technologies, most of the companies can advertise their products easier than before. I definitely agree to this point that advertising plays as a crucial role in our social lives.

If we were back to 19th century, not many advertisements were not known much and not as popular as in current time. Take us for example,
the advertisements in that time was very simple such as using only  the cartoons charactors,
just encoding the main points for the products and using long theme songs for one advertisements. In the contrary, these ways could not be affected obviously to attract the people's mind to purchase their products. Why it could not be succeeded is that there were few houses owned the televisions for watching such kinds of advertisements.

Compared with such that time, today's system of advertisements are huge different dramatically. For example, the ways of advertisements are not conventional since many websites and social networks are influenced among the people's daliy life.The first point is everything can be chose and purchased smoothly with one touch on screen. Thousands of companies strive to get the high selling targets as much as they can by inserting their ads in social medias, creation their own pages and attracting with more or less amount of giveaways for subscribing their pages.  Furthermore, advertising with the top celebrities is one of the ways to penetrate the marketing network. Seventy percents of people obsess about famous top stars so that the advertisements with them are able to influence the people's mind to buy the products which they advertise.The main point is that we can save our precious time by ordering the things we need from home without wasting time and energy. How splendid it is!

Taking all into account, it is more convinced to be one of the top sellers due to these developed technologies such as social networks. May be it was hard to sell even one thing to the customer.
Nevertheless, there is nothing to worry about the new products to be in the hands of the cosumers.
Through many ages, all of the situations and circumstances are transmitted from time to time.

Anonymous

Today many individuals think that children's parents should put restriction on their watching TV and playing video games routine and they should spend more time for read books. I totally agree with this statement because TV and video games are not very useful for children and books on the other hand are highly important for their study.
To begin with playing video games and watching TV are not useful for children because they put bad affect on eyesight as they spend more time on TV and video games. When they watch TV and playing video games, then they do not take food properly and they do not do study properly.For example, in India most three children come from their school they start watching TV and play video games due to this they lost their interest in study.As a result in coma, they cannot complete their study in good grade and they can decrease their eyesight and cannot do work properly in the future.
However, these days books are provide more knowledge to children or any person. Books are very beneficial for children because books are decrease stress and gain knowledge of children. Many type of books such as:. Poetry books, comic books, knowledgeable books, and scientific books are available in the market or libraries . For example, in the foreign country, some children gave preference to read books,they are get knowledge and start their big business in teenage and early settled in their life. Resultantly coma, reading books are very knowledgeable rather than watching TV and playing video games because books provide a discipline and knowledge to children.
In conclusion, children should read books rather than watching TV and playing video games because reading books, give more knowledge to children and watching TV and playing video games are not useful, these waste their precious time. So they can't achieve their goal in their life. If children spend more time on watching TV and playing video games, parents should prevent from this bad habit.

Anonymous

nowadays, children spend their most of time for playing games and no enough time for physical activitiesCurrently, most of the children’s spending thier time in video play on mobile devices and also playing game on computers, because new generation, nowadays they interest in mobile games and aslo playing movies on tv its is not essential for students, so i disagree with that. on the other hand. students who spend their time on physical activities like they playing games on outside and they are mentally and physically fit because, physically activity is more better then spending time on mobile devices.
so,i disagree with that. In my opinion,children  spend thier time in physical activities,moreover when they most of time in physical activities they are fully fit and thier health is aslo good.

Tisha Modi

As we know that, technology has increasing day by day and it has made our life too much easier and comfortable. However, many researchers says that in future all transportation vehicles will be automatic  drive and when travelling inside these only passengers without driver. According to me, I think it has some cons and some pros so that before commitment on my opinion I will explain my thought in this essay.

First of all, driverless travelling is a good idea because people  can easily reach on their destination without driving and they don’t have trouble in future. Moreover, nowadays many people used to cars, truck and public transportation like bus, so that traffic has also increased and people stuck in traffic jam. In this situation people have to face many difficulties while driving these vehicles but when it will become a driverless people will seat inside car and enjoy with friends and family and they also will not feel bored. 

On the other side, it has many drawbacks for human beings such as, many people not interested in this offer because they are not take any risk while travelling in car, truck or buses without driver. Automatic transportation will become riskier for us especially for youngsters. They like to drive faster and with automatic  they will want to travelling like a flying. In addition, In my country, many individuals earn money on the basis driving. Therefore, if it become driverless they lost their earring platform.

In conclusion, I believe that it’s disadvantage of driverless vehicles outweigh the advantages because it’s become a riskier and people have to chances to lost their job as a driver.

Gurman

In this contemporary epoch, it is vehemently true that the extreme amount of traffic have been created difficulties in not only few cities but in globe. The impending paragraphs intends to give a brief explanation of notions along with my personal whim.

Commencing with the paragraph, it reckons that due to extreme traffic jam the utter hustle and bustle have been created on paths. Ironically, it causes a lot of pollution in all over world. Firstly, a huge proportion of chronic disease have became a part of this reason. For instance, health organization inculcate that 85% of fetal disease are occuring due to the pollution cause by traffic. Moreover, accidents is the second major hardship for citizens. There are countless individuals who have lost there kith and kins in road accidents. However, most of the cases happens only because of the huge disturbance or traffic on the main roads and highways.

To conclude, it is a vital problem for all over world . So, individuals should be cooperative and should also give their support in controlling it. In addition to it, if more quicker Government will take these initiative steps than more rapidly the problems and hardships faced by traffic jam will fade.

Anonymous

How can i get my writing part valued?

Show 59 Other Comments
ieltsonlinetests
ieltsonlinetests
Notifications
Thông báo